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  ANSI-ASC-C63® Interpretation Request Form 
 

This form shall be used for submission of Interpretation Requests related to ANSI-IEEE standards that are within the responsibility of ANSI-

ASC-C63
®
. The eight parts of the form must be filled out completely, with the exception of the Subcommittee Response, to ensure expedient 

processing. This completed form is to be submitted to the Secretary of ANSI-ASC-C63
®
 via e-mail.  

 

Submission Date Originator Name, Company 
12/18/2014 Nana Liu, Foxconn Technical Group 

 

Standard Clause/ 
Sub clause 

Paragraph 
Figure/ 
Table 

Type  
(General/ 
Technical/
Editorial) 

Comment / Inquiry Subcommittee Response 
(to be filled in by Subcommittee Chair) 

ANSI C63.4 

2009 

General  

Figures 

General We read the ANSI C63.4 2009 and feel 

confused. Could you help to clarify? 

  

In chapter 1.1, it says: "In this standard, the 

text takes precedence over the figures because 

the text is complete and the figures are 

illustrative of a typical application of the text."  

 

Response1
1
 – General Statement: 

 

This comment resolution applies only to the 2009 edition of C63.4 

as requested. 

 

In all cases where there is (or appears to be) a conflict between a 

figure in the Standard and the text in the Standard, the text (i.e., 

neither the figures nor information / labels within the figures) shall 

be understood as the statement of the requirement in the 

Standard.  The figure should be understood as being ONLY an 

illustration of a typical application of the requirement in the 

Standard. 

Specific additional comments follow: 

For the 2009 edition, the requestor should take notice of the words 

that precede the cited sentence in chapter 1.1 which are: “In 

addition, notes in this document are informative and are not part 

of the requirements.” 

 

ANSI C63.4 

2009 

General  General What about the note on the figure?  

Is it a mandatory requirement or a 

recommendation? 

 

 

Response2 – Further to Response1:  

1. Figures are illustrations of typical applications and are 

informative to get the test started.  

2. Notes and labels and any other words within a figure are 

informative, not normative. They are therefore recommendations 

only.  

                                                           
1
 This document was prepared by an ad hoc working group comprised of ASC C63® SC1 members, in accordance with Clause 11 of the ASC C63® Operating Procedures 

(01/2013), available at (http://c63.org/index.htm). 
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3. Text that references one or more figures contains the normative 

information (which are thus “requirements”) and thus take 

precedence. 

 

Notes on figures are informative (i.e. are recommendations) as are 

notes in the main text.  In particular NOTE 2 of Figure 6 of ANSI 

C63.4-2009 says to go to 6.3.1.2 for the requirements; see also 

Response3. 

 

 

ANSI C63.4 

2009 

6.4 Figure 6 General For example, on Figure 6 it says:  

"mouse flush with back of keyboard".   

In 6.3.1.2 there is no such requirement.  

It appears only on Figure 6.  

Then is it a mandatory requirement? 

Response3 – As described in Response1 and Response2, the text 

remains mandatory.  In 6.3.1.2 one can see that spacing between 

components of the EUT shall be 10 cm which is a requirement. 

Other spacings are identified by the use of these words, i.e., 

“typical of normal use” and “typical manner”.  These spacings are 

stated as “should” statements which are informative, not 

normative.   

So for the mouse location being as indicated in Figure 6 of ANSI 

C63.4-2009, refer to this statement in 6.3.1.2: “Multiple 

peripherals/accessories (more than two) may be distributed 

around the table as shown in Figure 6.”   The mouse is a 

peripheral to a PC. However, this is a “may” statement and hence 

is informative not normative even in the text. 

 

In this case, the user of the standard can apply the phrase “typical 

of normal use” and “typical manner” at his/her discretion and 

follow the informative information as well as include this detail in 

the test report. The answer is that the mouse generally does not 

need to be flush with the back of the keyboard.  However the 

informative text still suggests that Figure 6 can be used for 

guidance.  Placing the mouse as would be “typical of normal use” 

is guidance that is consistent with Figure 6. Again, the test report 

shall indicate the rationale for where the EUT and its peripherals 

are placed. 

 

 


